De donkere dagen komen er aan: 10 inbraak preventietips

De donkere herfst en wintermaanden staan weer voor de deur. Traditiegetrouw is dit de tijd van het jaar waarin de meeste inbraken worden gepleegd. Daarom hier 10 inbraak preventietips voor de donkere dagen…

Klik hier om te zien hoeveel inbraken er in Zwolle gepleegd zijn.

1. Sluit uw woning ALTIJD goed af. Ook als u maar even weg bent
U kent het wel. U wilt even snel naar de winkel om een kleine boodschap te doen. Boven staat er nog een raam open, maar u neemt niet de tijd om deze even af te sluiten, want “u bent toch maar even weg”. Juist hiervan maken inbrekers gebruik. Een inbraak duurt gemiddeld maar 3 minuten. Hoe snel doet u de boodschappen?

2. Trek uw voordeur niet alleen dicht. Draai hem op slot met uw sleutel
Vaak trekt u snel de voordeur achter u dicht als u weggaat. De deur vergrendelt dan automatisch, maar dit betekent niet dat hij op slot zit. Een inbreker kan een stukje plastic tussen de deur en het kozijn drukken en uw deur is binnen 5 seconden open.

3. Zorg voor voldoende binnen- en buitenverlichting verlichting
In de herfst en de winter is het vaak al vroeg donker. Laat daarom een lampje branden als u weg gaat. Maak eventueel gebruik van tijdschakelaars. Zo laat u een bewoonde indruk achter in uw woning. Inbrekers werken graag in het donker en houden er niet van om gezien te worden door uw buren of voorbijgangers. Zorg er daarom voor dat u goedwerkende buitenverlichting heeft bij elke buitendeur. Ook kunt u gebruik maken van bewegingsmelders voor de verlichting.

4. Haal uw sleutels ’s avonds uit het slot
Haal uw sleutels, na het afsluiten van de deur, ’s avonds uit de deur. Wanneer u ze in het slot laat hangen kan een inbreker eenvoudig inbreken door een gaatje te boren onder het slot, en vervolgens uw sleutel om te draaien met een ijzerdraad. Leg uw sleutels op een vaste plek waar uw medebewoners of gezin ze snel en gemakkelijk kan vinden.

5. Wees niet behulpzaam bij het opklimmen
Haal losliggende ladders en vuilnisbakken weg en leg ze vast op een plek waar ze niet gebruikt kunnen worden om op te klimmen naar een plat dak of raam op de eerste verdieping. Ook latwerken of pergola’s kunnen inbrekers helpen om naar een hoger gelegen verdieping te komen.

6. Verstop geen sleutels buiten op “geheime plekken”
Sleutels onder deurmatten of bloempotten zijn niet verstopt. Dit zijn plekken waar inbrekers als eerste kijken of er sleutels verstopt liggen. Dit zou extra vervelend zijn, omdat veel verzekeraars de schade niet uitbetalen wanneer er geen inbraakschade is.

7. Gebruik Whats-app om inbraken te voorkomen
WhatsApp wordt in steeds meer gemeenten gebruikt om inbraken te voorkomen. Maak samen met een aantal buren uit uw omgeving een WhatsApp groep aan waarin u elkaar informeert over eventuele verdachte personen, voertuigen of situaties. Zo heeft u als het ware een digitale buurtwacht. Vertrouwt u het niet? Meld dit dan ook bij de Politie.

8. Berg uw autosleutels goed op
Een inbraak in uw woning is al vervelend genoeg, maar inbrekers vervoeren de buit graag met uw auto. Berg uw autosleutels daarom goed op. Zet ook fietsen of brommers die binnen staan op slot.

9. Gaat de bel? Kijk wie er voor de deur staat
Doe nooit zo maar de deur open. Kijk eerst door het glas wie er voor de deur staat. Indien u geen of mat glas in uw deur heeft, maak dan gebruik van een deurspion. Kent u degene voor de deur niet? Maak dan ook gebruik van een kierstandhouder. Zo kan een eventuele overvaller niet zomaar naar binnen stormen.

10. Zorg voor stevig inbraakwerend hang- en sluitwerk
Woning die voorzien zijn van inbraakwerend hang- en sluitwerk hebben een aanzienlijk lagere kans op een geslaagde inbraak.